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QUESTIONS AND ANSWERS 1
Call for Proposals Ref.: EuropeAid/133453/C/ACT/IS

Call for Proposals Title: Preparing implementation of Structural Funds in Iceland
	No
	Question
	Answer

	1. 
	Can a partner also be a contractor in some activities?


	According to the Guidelines for applicants section 2.1.2, Contractors are neither partners nor associates, and are subject to the procurement rules set out in Annex IV to the standard grant contract. 

A partner cannot be contractor in some activities. A Partner can participate to/implement some of the activities without the necessity to be contracted. All staff of the beneficiary and its partners involved in the action should be envisaged in the budget and is not subject of contract-award procedures and rules of nationality and origin set out in Annex G IV. Costs incurred by a partner are eligible in the same way as main applicant's.

	2. 
	Does an associate partner need to fill out PADOR?
	According to the Guidelines for applicants section 2.2, a prior registration in PADOR for this Call for Proposals is obligatory for all applicants and their partners. Section 2.1.2 states that the Associates and Contractors are not partners and do not have to sign the “partnership statement”. 

Based on this the Associates do not need to register in PADOR, however information for them should be presented in the Grant Application Form.

	3. 
	If the project entails extensive work with firms within a cluster, should the firms work contribution and costs within a activity be a part of the budget or excluded e.g. if a workshop is held within the project and a firm/participant needs to use 16 working hours for the workshop as well as travel to the workshop meeting location, would those costs be eligible?  
	Firms working within a cluster can act as partners. All costs must be indicated in the budget. Costs incurred by a partner are eligible in the same way as main applicant's.



	4. 
	In a seminar held on October 29th, organized by Byggðastofnun on behalf of the NIPAC office in Iceland, on IPA projects in Iceland, a question arose on the eligibility of salary costs for project partners. 

At the seminar we received confusing information about the treatment of salary costs.  The information was given that the only salary costs eligible for the project are for allocated to the project on a full time (100%) contract.    This would mean that staff already employed by an organization could not take part in the project on part-time basis.  

This would apply to all partners which would make the execution of any project very difficult. As the expertise needed varies during the lifespan of a project, and most of the expertise is provided by the partners, it would be in  the best interest of the project to be able to allocate several specialists part time, at any given time, according to the needs of the project.  

Our question is therefore: Are salary costs of specialists employed by partners and allocated part time to the project treated as eligible costs? Or are they treated as “contribution in kind”?
	It is not obligatory that the staff work full time on the project, however it should be duly described in Annex B Budget (see footnote 4 in the budget table) and are normally estimated under heading 1 Staff. The expenditures for the part time employed staff of the beneficiary/partners are eligible and are not considered as contribution in kind. In section 2.1.4 of the Guidelines for applicants is given a description of contribution in kind. Contribution in kind is ineligible expenditure.



	5. 
	If beneficiaries jointly apply for a grant of 750 k€ with an overall budget of 1 million, i.e with a 75% total grant rate. Can the consortium of Beneficiaries decide internally to allocate e.g. one partner a higher than 75% share in the operational project part of the budget, or even go to 100% funding of their actual costs? 

To clarify this above question, 

· we are assuming that no profit margin is included in the costs of this partner, i.e. he is working only on basis of actual salary costs, including social and pension contributions etc.

· The consequence of this would be that the other beneficiaries need to lower their grant rate share below the 75% maximum to compensate and maintain the overall grant within the maximum limit of 75%.

· The details of this internal distribution of the funding would be done by a consortium agreement among the beneficiaries.
	The Contracting Authority shall finance a maximum of the amount and the percentage of total eligible cost of the Action specified in the grant contract (Annex G), provided that it is compliant with the requirements of section 1.3 of the Guidelines for applicants. In this particular case the Contracting Authority will finance maximum of 75% of the total eligible costs of the whole activities. It is up to the partners to agree how to distribute the funds between them.



	6. 
	In case the project would want to subcontract a particular services activity of the project for e.g. a sum of 180 k€, what would the project procedure need to take into account:

 a) can the announcement about pending subcontracted work come directly from the project by advertising in the newspapers, and direct interested parties to the project webpage to obtain the Terms of Reference provided by the project?

b) or needs the subcontracting need to go through normal State Trading Centre's (Ríkiskaup) tendering process as the Applicant is a public state owned non-profit organisation (agency)? For a 2 year IPA funded project this might prove cumbersome and lengthy process. 

c) if the intended services contract would be smaller like e.g. 30-50 k€, will this have any impact on the methodology to use in obtaining the 3 bids for the subcontract?
	a) Procurement by grant Beneficiaries is clearly described in Annex G 4. It is the beneficiary/partners who will organize the procurement in accordance with the rules set by Annex G 4. 

b) The procurement should be done by the beneficiary/partners itself and not by any intermediary body.

c) No matter the size of the contract the procedures in Annex G 4 should be followed strictly.



	7. 
	Is it allowed, and then with what conditions, to include research and development work in projects funded by IPA?

The Call for proposals mentions Economic and technical studies as possible actions. In the project that we propose, certain background measurements of environmental parameters and studies associated with the development of new equipment are necessary part of the project that aims to create jobs in Iceland. Would that be eligible activities? 
	In the interest of equal treatment of applicants, the Contracting Authority cannot give a prior opinion on the eligibility of an applicant, a partner, an action or specific activities. The non-exhausting list of activities is provided in section 2.1.3 of the Guidelines for applicants.



	8. 
	The applicants have the following issue with registration in PADOR:
According to section 2.4 SUBMISSION OF SUPPORTING DOCUMENTS FOR PROVISIONALLY SELECTED APPLICATIONS of the Guidelines for Applicants the following documents will be required by the provisionally selected applicants and will be submitted/uploaded in PADOR at a later stage 1) The statutes or articles of association of the applicant organisation; 2) Audit report produced by an approved auditor; 3) Legal entity sheet; 4) A financial identification form. 
The applicants complain that they cannot register in PADOR and get ID number if do not upload the abovementioned documents. Could you please clarify whether possible to make registration in PADOR without uploading the documents in question?
	Users are blocked from signing their PADOR profile whenever they do not fill in mandatory fields. Please, see below the status for each of the documents regarding which you inquired: 

1.       Statutes or articles of association (with exception proof of registration only) are always mandatory. Public institutions should upload the founding law. 

2.       Audit reports are optional for signing a PADOR profile, but mandatory for requests for financing larger than 500,000 EUR. This is a requirement enforced by call managers, so there is no check in PADOR on this. 

3.       The LEF form is not mandatory. 

4.       There is no field in PADOR dedicated to the Financial identification form. Usually when we receive inquiries from users on this issue, we advise them to zip this form together with the LEF form and upload it. 

In case users are blocked for technical reasons, they can always use the off-line form, which needs to be accompanied by the supporting documents, following the specifications of the Call managers.

	9. 
	Do documents required for the PADOR registration need to be in English if they only exist in Icelandic, e.g. the yearly accounts?
	As a general rule if this is not an official language of the European Union a translation into the language of the procedure must be provided by the applicant for the documents. In this particular case the documents need to be uploaded in Icelandic and a translation in English should be provided (see section 2.4 of the Guidelines for applicants). Please, also refer to STEP 1 of section “HOW to register an organisation in PADOR” in PADOR HELP GUIDE for APPLICANTS. 

The link to PADOR HELP GUIDE for APPLICANTS you will find in section 2.2 of the Guidelines for applicants or PRAG section 6.2.2. Management Tools.
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