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QUESTIONS AND ANSWERS 2
Call for Proposals Ref.: EuropeAid/133453/C/ACT/IS

Call for Proposals Title: Preparing implementation of Structural Funds in Iceland
	No
	Question
	Answer

	1. 
	Is there a limit or maximum amount that can be planned for a service contract for purchases of expertise from a third party, i.e. no investment portion included? The question arose as the partner in a proposal in preparation told me that he had heard somewhere in a briefing meeting that a limit of €10.000 per sub-contract applied, and this is not mentioned in the call document guide?
	Probably you are referring to article 1.3. of annex G2 General conditions, where there is such requirement for sub-granting. However the sub-granting is not allowed by the annex G Special conditions. In terms of service contracts the grant beneficiary has right to award service contracts following the rules set out in the Annex IV of the contract. There is no specific threshold for the maximum volume of the contract, however bear in mind that according to article 1.3 if the Beneficiary or, where applicable its partners, have to conclude contracts in order to carry out the Action, these may only cover a limited portion of the Action and shall respect the contract-award procedures and rules of nationality and origin set out in Annex IV of this Contract. The bulk of the Action must, however, be undertaken by the Beneficiary and, where applicable, his partners.

	2. 
	A further clarification on this amount issue would be appreciated, i.e. are any other restrictions in force except the 20% limit on investments?
	All the conditions such as eligibility of applicants, eligibility of costs, size of the grant, etc. are described in the Guidelines for applicants and should be respected.

	3. 
	Can the Beneficiary (applicant) and his Partners use the grant to pay their staff salaries according to a properly documented registration of hours worked on implementing the action, given that the costs are properly budgeted? Reference to „incurred cost“ as in section 2.1.2 in the Call for Proposals and items 1.1-1.2 in Annex B.
	The Beneficiary shall act in partnership with at least two other partners. Partners take part in the implementation of the Action, and the costs they incur are eligible in the same way as those incurred by the Beneficiary. The beneficiary and his partners can pay from the grant the salaries of their staff assigned to the action provided they are properly budgeted and not exceed those normally borne by the Beneficiary or its partners.

	4. 
	Can a Partner‘s contribution in the form of regular staff hours on implementing the action be treated as co-financing?
	The staff of the partners assigned to the action may be paid by the grant. The Contracting Authority will reimburse maximum 75% of the total eligible cost of the action (see point 1.3 of the Guidelines for applicants) the rest should be borne by the beneficiary and is considered as co-financing.

Example: the Beneficiary or the Partner assigns 1 person to the action working on full time for 1 month. Let's assume that Gross salary of the person is EUR 1000 and the co-financing rate in the special conditions of the contract is set to EU financing 75% and beneficiary co-financing 25%, then the contracting Authority will reimburse to the beneficiary (partner) EUR 750, the rest (co-financing) will have to be ensured by the beneficiary (partner) itself.

	5. 
	Can the Beneficiary and/or the partners fund a certain number of working hours of a particular person with the grant, and also contribute (co-finance) the action with other staff hours?
	When preparing the budget, each expenditure in each budget line shall follow/fit in the minimum and maximum financing rates specified in point 1.3 of the Guidelines for applicants. You cannot finance certain number of working hours only with EU financing and others only with beneficiary co-financing. The source of funding is divided proportionally to each eligible cost.


	6. 
	Definition of “third party” (Call for Proposals, section 2.1.4 under “Contribution in kind”): Are Partners “third parties”?
	Third party is a person or entity who is not involved in an interaction or relationship (not directly involved in the action). The partners are not considered as a third party and the activities they implement in the action are covered by the grant.  The costs they incur are eligible in the same way as those incurred by the Beneficiary.   



	7. 
	If one of the partners routinely facilitates small businesses cluster cooperation, can the grant be used to fund such an activity within an action?
	The Contracting Authority will reimburse to beneficiary (partners) maximum of 75% of the total eligible costs. According to article 14.1 of annex G2, Eligible costs are costs actually incurred by the Beneficiary which meet all the following criteria:

…..

c) must be necessary for the implementation of the Action;

…..

When preparing their proposal the applicants shall take into account the provisions for eligibility of expenditures set up in the Guidelines for applicants, annexes G and G2. 

	8. 
	The project I speak for has been in development for some years now and is thus not custom made for this call for proposals. The project is too big for us to be able to apply for an IPA grant for the whole thing but it makes perfect sense for us to apply for the next phase in the project which is the design phase. The only problem with this I can see is that the target group becomes mainly the partners of the project who will be doing most of the work (i.e. designing etc.). Of course the target group of the whole project once it is up and running is clearly defined but won't be affected directly be the action of this grant but only in the end once it is up.

Is this a problem and if so, how big a problem is this?

(It takes a lot of time and energy to do these applications so it would obviously be a terrible waste if this kind of technical detail might immediately exclude us from being able to get a grant so it would be good to know as soon as possible then).
	In the interest of equal treatment of applicants, the Contracting Authority cannot give a prior opinion on the eligibility of an applicant, a partner, an action or specific activities. The non-exhausting list of activities is provided in section 2.1.3 of the Guidelines for applicants.
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